Seminar: Bestuurdersaansprakelijkheid; Mededinging, corruptie en de persoonlijke risico’s voor bestuurders en leidinggevenden, 18 mei, Den Haag

Met een sterk groeiend aantal internationale regels en gedragsnormen, wordt het voor bestuurders en leidinggevenden lastiger sturing te geven aan de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Bestuurders worden steeds vaker persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van onwettige handelingen die elders in het bedrijf plaatsvinden.

Dat risico wordt groter doordat landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk extraterritoriale werking van hun anti-corruptie wetgeving toepassen. Daarnaast is de complexiteit en reikwijdte van (inter-)nationale mededingingswetgeving in de afgelopen jaren toegenomen. Reden voor ICC een bijeenkomst te wijden aan bestuurdersaansprakelijkheid ten aanzien van internationale mededingings- en anti-corruptiewetgeving.

Sprekers

  • Dhr. Gerard van de Aast, Commissaris en voormalig bestuurder van o.a. Imtech NV
  • Mw. Yvette Borrius, Advocaat / Partner, Höcker Advocaten
  • Dhr. Robbert de Bree, Advocaat / Partner, Wladimiroff Advocaten

Voorlopig programma

08.30 

Ontvangst & registratie

09.00 

Welkom

Recente ontwikkelingen; internationale wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen en de risico’s van non-compliance voor bestuurders en leidinggevenden
De algemene kaders van aansprakelijkheid van bestuurders en leidinggevenden. Wat zijn de recente ontwikkelingen? Wanneer is de bestuurder / leidinggevende individueel aansprakelijk? Kan er strafrechtelijk worden vervolgd?
dhr. Robbert de Bree, Advocaat / Partner, Wladimiroff Advocaten

 

Overwegingen voor de bestuurder / commissaris
Wat zijn de praktische implicaties van wet- en regelgeving? Welke lessen kunnen worden geleerd uit crisissituaties, en hoe kunnen die worden vermeden?
mw. Yvette Borrius, Advocaat / Partner, Höcker Advocaten

 

Ervaringen uit de praktijk: het perspectief van de bestuurder/commissaris
Welke implicaties zijn er voor de samenwerking tussen uitvoerende en toezichthoudende bestuurders? Wat zijn de consequenties van aansprakelijkheidsrisico’s voor de bedrijfsvoering?
dhr. Gerard van de Aast, Commissaris en voormalig bestuurder van o.a. Imtech NV

 

Q&A met de sprekers

12.00

Afronding 

 

Registratie

 

 

 

Doelgroep

Bestuurders, leidinggevenden en general counsel van internationaal opererende bedrijven.

Locatie

Malietoren, Bezuidenhoutseweg 12, Den Haag

Voertaal

Nederlands

Aanmelden

Registratie is open via dit formulier
   

Deelnemersfee

ICC Nederland leden: €250,- (ex. BTW)
Niet-leden €450,- (ex. BTW).

Nog geen lid van ICC? Lees hier de voordelen.

   
 

Het aantal plaatsen is beperkt. De registratie sluit op vrijdag 12 mei om 16.00 uur. Bij annulering na 4 mei 2017 wordt de volledige deelnemersfee in rekening gebracht.

   

PO-punten

ICC biedt de gelegenheid om bij aankomst en vertrek een aanwezigheidsregistratie te tekenen. Aan de hand van artikel 4.4, vierde lid, van de Verordening op de advocatuur kunnen advocaten zelf beoordelen of de cursus voldoet aan de voorwaarden voor puntwaardigheid. Voor meer informatie zie:
www.advocatenorde.nl

Laatste tweets

ICC Nederland - 10 days ago

Meer aandacht voor #Cybersecurity binnen uw organisatie? Download kosteloos de ICC #Cyber security gids… twitter.com/i/web/status/8…

reply retweet favorite
ICC Nederland - 10 days ago

De laatste ontwikkelingen o.h.g.v. van #compliance, due #diligence & #exportcontrole? Registreer voor onze seminars… twitter.com/i/web/status/8…

reply retweet favorite

Activiteiten

18-05

seminar: bestuurdersaansprakelijkheid; mededinging, corruptie en de persoonlijke risico’s voor bestuurders en leidinggevenden, 18 mei, den haag

Met een sterk groeiend aantal internationale regels en gedragsnormen, wordt het voor bestuurders en leidinggevenden lastiger sturing te geven aan de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Bestuurders worden steeds vaker persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van onwettige handelingen die elders in het bedrijf plaatsvinden.

> Lees meer...
31-05

seminar: managing compliance risks; know your customer & due diligence, 31 may, the hague

Following legislative requirements businesses need to be able to identify and register customers, suppliers, and other business partners. Laws on sanctions, export controls, anti-corruption, anti-money laundering, anti-terrorism, all have implications for (inter)national business. Many businesses see themselves confronted with a growing complexity due to requirements and the number of identifier systems.

> Lees meer...

Nieuws

08-05

nieuwe richtlijnen voor betere samenwerking multinationals en belastingautoriteiten

Vertrouwen in het belastingsysteem is essentieel voor een goed functionerende samenleving. Bedrijven en overheden zullen daarom goed moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat belastingverplichtingen in ieder land goed worden nagekomen. Transparantie en openheid zijn daarvoor van groot belang. De ICC Guidelines on Tax Principles for Multinational Businesses bieden bedrijven en overheden houvast om dergelijke samenwerkingen aan te gaan of verder vorm te geven.

> Lees meer...
01-05

overwegingen voor het gebruik van ict in internationale arbitrage

Hoewel de mogelijkheden op het gebied van informatie en communicatie technologiën (ICT) de afgelopen decennia hard zijn gegroeid, wordt er binnen internationale arbitragezaken relatief weinig gebruik van gemaakt. Toch is er, zeker op het gebied van efficiëntie, veel te zeggen voor het gebruik van bijvoorbeeld video-conferencing met getuigen of het gebruiken van cloud-technologie voor informatie-uitwisseling.

> Lees meer...
26-04

nieuwe editie van de intellectual property roadmap beschikbaar

Op 26 april lanceert ICC de nieuwe editie van de ICC Intellectual Property Roadmap. Deze editie van de Roadmap biedt inzicht in de manier waarop ontwikkelingen op het terrein van ICT en globalisering impact hebben op de creatie, het gebruik en de bescherming van intellectueel eigendom. Ook komt de wisselwerking tussen innovatiebeleid en andere thema’s aan bod, waaronder duurzame economische ontwikkeling en klimaatverandering.

> Lees meer...