Belang eerlijk concurreren onvoldoende op netvlies van MKB‘ers

Terwijl grotere ondernemingen op regelmatige basis aandacht besteden aan compliance op het gebied van het mededingingsrecht, staan de gevolgen van overtreding van de Mededingingswet bij ondernemers van het midden- en kleinbedrijf nog onvoldoende op het netvlies. Reden voor de International Chamber of Commerce (ICC) om een bijdrage te leveren aan de bewustwording van het Nederlandse MKB via de Gids voor fair play in zakendoen; Praktische tips op het gebied van mededingingsrecht.

Middels checklists en praktische tips wordt ondernemers inzicht geboden in het risico dat hun bedrijf loopt bij verboden concurrentiebeperkende afspraken of de schijn daarvan.

ACM onderstreept belang ICC initiatief
Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM, zal op 4 november het eerste exemplaar van de ICC Gids voor fair play in zakendoen in ontvangst nemen uit handen van Henk Broeders, voorzitter ICC Nederland. Chris Fonteijn: “Kartels mogen niet. We zien ook dat ondernemers zich niet altijd bewust zijn dat ze ook door het uitwisselen gegevens de Mededingingswet overtreden. Daarom juich ik dit initiatief toe.” ACM ziet toe op de naleving van de Mededingingswet, die regelt dat bedrijven en consumenten geen nadeel ondervinden van oneerlijke concurrentie. ACM kan boetes opleggen wanneer er sprake is van concurrentiebeperkende afspraken. Het is dus ook voor het MKB belangrijk om bij de schijn van verboden afspraken weg te blijven.

Doel en inhoud van de gids
Doel van de gids is om ondernemers bewust te maken over de gevolgen van oneerlijke concurrentie. Het geeft praktische handvatten voor gesprekken met concurrenten, preventie, vroegtijdige detectie van overtredingen en een integriteitscultuur.

De gids telt 20 pagina’s en bevat praktische checklists om mededingingsrechtelijke risico’s voor MKB’ers in kaart te brengen. Aan de hand van een stappenplan en do’s en don’ts kunnen bedrijven hun compliance op het gebied van mededingingsrecht (verder) versterken. Hierbij vormen vijf acties de leidraad: onderstreep vanuit het management het belang van handelen in lijn met mededingingswetgeving, identificeer en verklein de risico’s en controleer en evalueer de compliance met regelmaat.

De ICC Gids voor fair play in zakendoen ontstond op initiatief van ICC The world business organization, met als doelstelling de eerlijke concurrentie te bevorderen. De gids komt op 4 november zowel hardcopy als digitaal kosteloos beschikbaar, via www.icc.nl/mededinging.

Laatste tweets

ICC Nederland - 5 days ago

Open for registration! Seminar #ICCArbitration and accelerated proceedings 16/03. For more information visit our we… twitter.com/i/web/status/9…

reply retweet favorite
ICC WBO - 6 days ago

The #TalanoaDialogue is open for business. Key takeaways from our workshop with #COP24 #Climate Champion… twitter.com/i/web/status/9…

reply retweet favorite

Activiteiten

16-03

seminar: icc arbitration and accelerated proceedings, 16 march 2018, the hague

The ICC Arbitration Rules have seen some important amendments in recent years. In 2014, an arrangement for the appointment of an "emergency arbitrator" has been introduced, pursuant to which emergency measures (orders) may be sought. In 2017, the ICC introduced rules for an ''expedited procedure'' on the merits (which results in a final award) for disputes with a value up to USD 2 million. The increase of speed and reduced costs are important objectives of both options.

> Lees meer...
14-06

seminar: trade controls; current challenges and critical issues from a us and eu perspective, 14 june 2018, the hague

The international business community has witnessed the steady proliferation of economic sanctions and export control regulations, more generally known as 'trade controls'. This seminar aims at providing a clear understanding of relevant US and EU trade controls and their enforcement in the field of logistics and transportation.

> Lees meer...

Column

17-01

wie goed doet, goed ontmoet

“Integriteit is het juiste doen, ook wanneer niemand kijkt.” Dit was één van de uitspraken tijdens de Week van de Integriteit die aangeeft dat integriteit normaal zou moeten zijn. Iets wat je doet zonder dat je daarvoor beloond of erkend wordt. In een ideale wereld is dat misschien zo. Maar wat in de praktijk gebeurt, is eigenlijk het omgekeerde. 

> Lees meer...
28-06

brexit; a view from the eye of the storm

London, 28 June 2016

It will take time to properly assess the implications of the UK’s decision to leave the EU. It has been a tumultuous week of, political resignations – including the Prime Minister – the pound falling to a record low against the dollar, the UK losing its AAA rating, $3 trillion being wiped off the global markets, and governments as far away as Japan having to intervene to protect their small businesses.

> Lees meer...
04-02

herziene icc model contract on distributorship een welkom “up to date” instrument

Het thans gepubliceerde herziene ICC Model Contract on Distributorship voorziet in een groeiende behoefte vanuit de praktijk aan flexibiliteit om in te kunnen spelen op wisselende marktomstandigheden. Zo bevat het nieuwe ICC Model bijvoorbeeld een bijlage dat als format kan worden gehanteerd voor het opzetten en onderhouden van een gezamenlijke strategische benadering van de markt.

> Lees meer...