Handel & Investeren

Een open internationale economie stimuleert grensoverschrijdende handel en investeringen en bevordert banengroei, duurzame ontwikkeling en verbetering van levensstandaarden. Buitenlandse handel is één van de pijlers van de Nederlandse economie en is onmisbaar voor blijvende economische groei in Nederland. Desondanks dreigen verschillende ontwikkelingen het internationale investeringsklimaat aan te tasten.

Een betrouwbaar en voorspelbaar beleid is niet alleen noodzakelijk om (internationale) bedrijven aan te trekken, het is ook de voedingsbodem voor herstel van particuliere bestedingen.

ICC is dé gesprekspartner van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). In samenwerking met de Qatar Chamber of Commerce stelde ICC de World Trade Agenda op, met als doel de impasse in de Doha-ronde te doorbreken.

In vervolg op het Bali-akkoord in december 2013, formuleerde namens het internationaal opererende bedrijfsleven de Post-Bali Business Priorities. Sinds 1946 geniet ICC de (hoogste) consultatieve status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties.

Een stabiel investeringsklimaat is een van de Prioriteiten in WereldZaken. Investeringsbeschermingsbepalingen in bilaterale investeringsverdragen dienen te worden behouden. Standpunten op het terrein handel & investeren worden ontwikkeld door de gelijknamige commissie. Deze commissie komt een aantal malen per jaar bijeen.

Voor nadere informatie over onze werkzaamheden op het thema Trade & Investment kunt u contact met ons opnemen.

"Onze weg uit de economische crisis loopt voor een belangrijk deel via het buitenland. Daar zit de groei. En buitenlandse handel schept binnenlandse banen. ICC levert een nuttige bijdrage door te werken aan een gelijk speelveld voor eerlijke handel."
Lilianne Ploumen, Voormalig Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Laatste tweets

ICC Nederland - 3 days ago

Why connecting communities through digital skills matters for the #SDGs twitter.com/ICCnetgov/stat…

reply retweet favorite
ICC WBO - 4 days ago

"Women’s leadership makes good business sense." - @PaulPolman @Unilever. Read the new @BizCommission report on wom… twitter.com/i/web/status/9…

reply retweet favorite

Nieuws

16-05

icc vraagt werelddouaneorganisatie om richtlijnen op het gebied van herbruikbare zeecontainers

ICC vraagt de Werelddouaneorganisatie (WCO) om meer duidelijkheid en coherentie omtrent hergebruik van zeecontainers. Nu hanteren douanediensten verschillende regels, waardoor onduidelijkheid ontstaat voor bedrijven. Zo komt het voor dat er voor het invoeren van lege containers bij de ene haven wel en bij de andere haven geen kosten worden berekend.

Om hergebruik van zeecontainers eenvoudiger te maken, is harmonisatie van groot belang. ICC doet daarom het voorstel voor vrijstelling van douaneprocedures en -belastingen voor herbruikbare zeecontainers. 

> Lees meer...
04-04

world trade agenda 2017: transformeer het "digitaal handelsbeleid"

In een tijd waarbij de datastromen niet meer aan de grens te stoppen zijn, is het van belang dat er door de WTO-lidstaten wordt gewerkt aan zogenoemd "digitaal handelsbeleid". Een digitaal handelsakkoord zou thema's als gegevensstromen, de lokalisering van data en e-commerce moeten omvatten. Dat is één van de aanbevelingen die ICC doet in aanloop naar de Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Buenos Aires van 11 tot 14 december 2017.

> Lees meer...
22-02

wto handelsfacilitatieakkoord treedt in werking

Op 22 februari 2017 is handelsfacilitatieakkoord (het Trade Facilitation Agreement, TFA) van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bekrachtigd. International Chamber of Commerce (ICC), de grootste ondernemersorganisatie ter wereld, ziet de inwerkingtreding als een mijlpaal voor de wereldhandel dat naar schatting gaat zorgen voor meer dan 1 biljoen Amerikaanse dollar aan extra handelsstromen.

> Lees meer...