Handel & Investeren

Buitenlandse handel is één van de pijlers van de Nederlandse economie en onmisbaar voor blijvende economische groei in Nederland. Een open internationale economie stimuleert grensoverschrijdende handel en investeringen en bevordert banengroei, duurzame ontwikkeling en verbetering van levensstandaarden. Een betrouwbaar en voorspelbaar beleid is noodzakelijk om (internationale) bedrijven aan te trekken.

WTO
ICC is gesprekspartner van zowel de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als de Nederlandse overheid. Het WTO speelt een fundamentele rol in de uitbreiding en modernisering van internationale regels voor handel en investeringen; en in het bevorderen van effectieve implementatie en handhaving van deze regels. Het ICC heeft om deze redenen wereldwijd bedrijven gemobiliseerd rondom de 'World Trade Agenda' (WTA). Het doel hiervan is om economische groei te bewerkstelligen en banen te creëren. ICC formuleerde in vervolg op het Bali-akkoord (in december 2013) namens het internationaal opererende bedrijfsleven de Post-Bali Business Priorities. Hierin worden landen aangemoedigd om volgens tien prioriteiten te handelen. Een voorbeeld van een prioriteit is het verzekeren van snelle implementatie en ratificatie van de WTO-overeenkomst inzake handelsfacilitatie. Deze op Bali gesloten overeenkomst gaat over de harmonisering, stroomlijning en vereenvoudiging van douane- en grensprocedures. Een andere prioriteit is het ontwikkelen van betere disciplines op exportbeperkingen. Exportbeperkingen nemen wereldwijd toe en belemmeren de wereldhandel. De huidige WTO-regels zijn ontoereikend om de groeiende bezorgdheid hierover weg te nemen. ICC stimuleert informele discussies over exportbeperkingen, te beginnen bij WTO-leden.

Verenigde Naties
Sinds 1946 is ICC betrokken bij verschillende activiteiten van de Verenigde Naties (VN). In 1998 ontmoetten ICC Leiders en UN officials elkaar in New York om intensiever te gaan samenwerken om zo een dialoog op gang te brengen tussen de VN en de private sector. In 1999 lanceerde de VN 'global compact' waarbij ICC betrokken is. Sinds 1946 geniet ICC de (hoogste) consultatieve status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties. 

Voor meer informatie over onze werkzaamheden op het gebied van handel en investeren, kunt u contact met ons opnemen.

Laatste tweets

ICC WBO - 37 days ago

Speaking on the responsibility of business to help achieve @UN #SDGs at #B20 Japan, ICC Chair @PaulPolman said: Bus… twitter.com/i/web/status/1…

reply retweet favorite
ICC Nederland - 41 days ago

Goed artikel over #corruptie problematiek in internationaal zakendoen. Dank aan FD, zat. 11 mrt, voor interview… twitter.com/i/web/status/1…

reply retweet favorite

Nieuws

16-05

icc vraagt werelddouaneorganisatie om richtlijnen op het gebied van herbruikbare zeecontainers

ICC vraagt de Werelddouaneorganisatie (WCO) om meer duidelijkheid en coherentie omtrent hergebruik van zeecontainers. Nu hanteren douanediensten verschillende regels, waardoor onduidelijkheid ontstaat voor bedrijven. Zo komt het voor dat er voor het invoeren van lege containers bij de ene haven wel en bij de andere haven geen kosten worden berekend.

Om hergebruik van zeecontainers eenvoudiger te maken, is harmonisatie van groot belang. ICC doet daarom het voorstel voor vrijstelling van douaneprocedures en -belastingen voor herbruikbare zeecontainers. 

> Lees meer...
04-04

world trade agenda 2017: transformeer het "digitaal handelsbeleid"

In een tijd waarbij de datastromen niet meer aan de grens te stoppen zijn, is het van belang dat er door de WTO-lidstaten wordt gewerkt aan zogenoemd "digitaal handelsbeleid". Een digitaal handelsakkoord zou thema's als gegevensstromen, de lokalisering van data en e-commerce moeten omvatten. Dat is één van de aanbevelingen die ICC doet in aanloop naar de Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Buenos Aires van 11 tot 14 december 2017.

> Lees meer...
22-02

wto handelsfacilitatieakkoord treedt in werking

Op 22 februari 2017 is handelsfacilitatieakkoord (het Trade Facilitation Agreement, TFA) van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bekrachtigd. International Chamber of Commerce (ICC), de grootste ondernemersorganisatie ter wereld, ziet de inwerkingtreding als een mijlpaal voor de wereldhandel dat naar schatting gaat zorgen voor meer dan 1 biljoen Amerikaanse dollar aan extra handelsstromen.

> Lees meer...