Handel & Investeren

Een open internationale economie stimuleert grensoverschrijdende handel en investeringen en bevordert banengroei, duurzame ontwikkeling en verbetering van levensstandaarden. Buitenlandse handel is één van de pijlers van de Nederlandse economie en is onmisbaar voor blijvende economische groei in Nederland. Desondanks dreigen verschillende ontwikkelingen het internationale investeringsklimaat aan te tasten.

Een betrouwbaar en voorspelbaar beleid is niet alleen noodzakelijk om (internationale) bedrijven aan te trekken, het is ook de voedingsbodem voor herstel van particuliere bestedingen.

ICC is dé gesprekspartner van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). In samenwerking met de Qatar Chamber of Commerce stelde ICC de World Trade Agenda op, met als doel de impasse in de Doha-ronde te doorbreken.

In vervolg op het Bali-akkoord in december 2013, formuleerde namens het internationaal opererende bedrijfsleven de Post-Bali Business Priorities. Sinds 1946 geniet ICC de (hoogste) consultatieve status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties.

Een stabiel investeringsklimaat is een van de Prioriteiten in WereldZaken. Investeringsbeschermingsbepalingen in bilaterale investeringsverdragen dienen te worden behouden. Standpunten op het terrein handel & investeren worden ontwikkeld door de gelijknamige commissie. Deze commissie komt een aantal malen per jaar bijeen.

Voor nadere informatie over onze werkzaamheden op het thema Trade & Investment kunt u contact met ons opnemen.

"Onze weg uit de economische crisis loopt voor een belangrijk deel via het buitenland. Daar zit de groei. En buitenlandse handel schept binnenlandse banen. ICC levert een nuttige bijdrage door te werken aan een gelijk speelveld voor eerlijke handel."
Lilianne Ploumen, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Laatste tweets

ICC Nederland - 2 days ago

Alles weten over internationale arbitrage? Download nu de brochure: 'Internationale Geschillenbeslechting: Inzicht i…lnkd.in/g2wzG8J

reply retweet favorite
Bert Gevers - 3 days ago

Andre Ermsen of @Fokker providing interesting insight in #tradecontrol investigation & disclosure @ICCNederland. https://t.co/jkCLQ0LFIu

reply retweet favorite

Nieuws

04-04

world trade agenda 2017: transformeer het "digitaal handelsbeleid"

In een tijd waarbij de datastromen niet meer aan de grens te stoppen zijn, is het van belang dat er door de WTO-lidstaten wordt gewerkt aan zogenoemd "digitaal handelsbeleid". Een digitaal handelsakkoord zou thema's als gegevensstromen, de lokalisering van data en e-commerce moeten omvatten. Dat is één van de aanbevelingen die ICC doet in aanloop naar de Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Buenos Aires van 11 tot 14 december 2017.

> Lees meer...
22-02

wto handelsfacilitatieakkoord treedt in werking

Op 22 februari 2017 is handelsfacilitatieakkoord (het Trade Facilitation Agreement, TFA) van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bekrachtigd. International Chamber of Commerce (ICC), de grootste ondernemersorganisatie ter wereld, ziet de inwerkingtreding als een mijlpaal voor de wereldhandel dat naar schatting gaat zorgen voor meer dan 1 biljoen Amerikaanse dollar aan extra handelsstromen.

> Lees meer...
31-01

terwijl aantal kapingen daalt, neemt aantal ontvoeringen op zee toe

Terwijl piraterij op zee in 2016 daalde tot het laagste niveau sinds 1998, verdrievoudigde het aantal ontvoerde bemanningsleden ten opzichte van 2015.

> Lees meer...