Mededinging

Eerlijke concurrentie is belangrijk voor het goed functioneren van de markt. Bedrijven hebben last van de verschillen in implementatie en uitvoering van Europese mededingingswetgeving. Namens het bedrijfsleven is ICC in gesprek met de Europese Commissie, de Autoriteit Consument en Markt (ACM)en het Ministerie van Economische Zaken.

De Antitrust Compliance Toolkit biedt bedrijven praktische handvatten bij het inrichten en versterken van compliance programma's. Om de bewustwording van het belang van mededingingswetgeving ook bij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te vergroten, is speciaal voor die groep de ICC SME Toolkit ontwikkeld. U vindt deze in de kantlijn. De Nederlandse versie, de ICC Gids voor fair play in zakendoen, is kosteloos te downloaden.

ICC Gids voor fair play in zakendoen

De gevolgen van overtreding van de Mededingingswet staan bij ondernemers van het midden- en kleinbedrijf nog onvoldoende op het netvlies. De ICC Gids voor fair play in zakendoen biedt deze ondernemers middels checklists en praktische tips inzicht in het risico dat hun bedrijf loopt bij (schijn van) verboden concurrentiebeperkende afspraken.

Download hier de PDF.

Het (digitaal) beschikbaar stellen van deze ICC Gids voor fair play in zakendoen op andere domeinen dan www.icc.nl is niet toegestaan. Wel is het zonder meer toegestaan te verwijzen naar de relevante webpagina van ICC: www.icc.nl/mededinging.

Deze editie van de ICC Gids voor fair play in zakendoen is mede mogelijk gemaakt door:

                              bird                     logo maverick 

                              logo boekel    logo vbk

 

De toolkits en beleidsposities komen tot stand in de Commissie Mededinging van ICC. Voor meer informatie over de werkzaamheden op het gebied van mededinging, kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons opnemen.

Laatste tweets

ICC WBO - 37 days ago

Speaking on the responsibility of business to help achieve @UN #SDGs at #B20 Japan, ICC Chair @PaulPolman said: Bus… twitter.com/i/web/status/1…

reply retweet favorite
ICC Nederland - 41 days ago

Goed artikel over #corruptie problematiek in internationaal zakendoen. Dank aan FD, zat. 11 mrt, voor interview… twitter.com/i/web/status/1…

reply retweet favorite

Nieuws

19-04

europese commissie introduceert nieuwe tool om anoniem kartels te melden

Personen die kennis hebben van het bestaan van een kartel of andere concurrentievervalsende praktijken, kunnen dit nu ook anoniem melden bij de Europese Commissie. Voorheen richtten de clementieregelingen van de Europese Commissie zich op leidinggevenden of bestuurders van betrokken bedrijven. Middels een online tool kan de tipgever anoniem zijn verhaal doen.

> Lees meer...
25-05

icc leniency manual toont noodzaak harmonisatie clementieregelingen

Bij de strijd tegen kartelvorming zijn clementieregelingen van groot belang. Clementie is de enige legale manier waarop een bedrijf (gedeeltelijke) immuniteit kan verkrijgen van mededingingsrechtelijke sancties. Echter lopen de regimes in verschillende jurisdicties ver uiteen.

> Lees meer...
04-11

belang eerlijk concurreren onvoldoende op netvlies van mkb‘ers

Terwijl grotere ondernemingen op regelmatige basis aandacht besteden aan compliance op het gebied van het mededingingsrecht, staan de gevolgen van overtreding van de Mededingingswet bij ondernemers van het midden- en kleinbedrijf nog onvoldoende op het netvlies. Reden voor de International Chamber of Commerce (ICC) om een bijdrage te leveren aan de bewustwording van het Nederlandse MKB via de Gids voor fair play in zakendoen; Praktische tips op het gebied van mededingingsrecht.

> Lees meer...